2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAPSAYICI EĞİTİM REHBERLİK ÇALIŞMALARI

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAPSAYICI EĞİTİM REHBERLİK ÇALIŞMALARI

Kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır. Kapsayıcı eğitim anlayışında sosyal adalet ve eşitlik kavramları ön plana çıkar ve farklılıkların saygı, değer ve kabul görmesi gerektiği vurgulanır.

Bu hususta okulumuz Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi tarafından kapsayıcı eğitim çalışmaları içerisinde öncelikle çocuklarımızın okulda kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilmek, uyum sürecini kolaylaştırılabilmesi amacıyla öncelikle kayıt kitapçığına “Okula Uyum” konulu broşür hazırlanmış olup daha öğrencilerimiz okula gelmeden gerçekleştirilen veli toplantısında her sınıf için ayrı ayrı bilgilendirme semineri düzenlenmiştir. Bu noktada özel ihtiyaç hissedilen öğrencilerimize ve ailelerine bireysel görüşmeler yapılarak destek sağlanmaya çalışılmıştır.

Önleyici hizmetler kapsamında psikolojik danışman ve rehber öğretmenin ne iş yaptığı konusunda bütün öğrencilerimize sınıf rehberlik etkinliği düzenlenmiş veliler de bu konuda ayrıca bilgilendirilmiştir.

Özellikle özel gereksinimli öğrencilerimizin mevcut durumları gözlenmiş, öğretmenlerinden ve başvurmaları halinde aileden bilgiler alınmış; yapılan BEP toplantılarında alınan kararlar esnasında müşavirlik yapılmıştır. Ayrıca okulumuzda risk grubunda bulunan öğrencilerimiz okul risk haritalarının oluşturulması ile belirlenmiş ve takibe alınmıştır. İhtiyaç hissedilen öğrencilerimiz ve velileri ile bireysel görüşmeler yapılmıştır.

Çocuk Koruma Kanunu esasına göre çocuk beden ve ruh sağlığının korunması amacıyla öncelikle okulumuz öğretmenlerine bilgilendirme broşürü gönderilmiş daha sonra veli bilgilendirme semineri düzenlenmiştir. Seminere yüz yüze katılamayan velilerimiz için ise elektronik ortamdan veli bilgilendirme broşürü gönderilerek öncelikle paydaşlar bilgilendirilmiş sonrasında öğrencilerimize psikodrama yoluyla sınıf rehberlik etkinliği yürütülmüştür. Öğrencilerimizin bedenlerini korumaları konusunda farkındalık kazanmalarını desteklemek amacıyla bütün öğrencilerimizin katılımı ile “Bedenime Dokunma!” sloganı ile bütünsel pano hazırlanmıştır.

Ayrıca öğrencilerimizin sorumluluklarını fark edebilmeleri ve öz disiplinlerini geliştirerek farklı durum ve olası riskler karşısında nasıl davranabilmeleri gerektiği konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla öncelikle öğretmenlerimize elektronik ortamdan broşür gönderilmiş sonrasında velilerimize seminer düzenlenerek müşavirlik yapılmıştır. Seminere katılamayan velilerimiz için yine broşür hazırlanarak elektronik ortamda gönderim sağlanmıştır. Öğrencilerimizin somut işlemler döneminde olması sebebiyle yaşanılabilecek olası durumların, çocuklarda daha net anlaşılabilmesi için animasyon haline getirilen örnek olaylar, öğrencilerimize izletilerek olaylardaki kahramanların şimdi nasıl davranması gerektiği ile ilgili akıl yürütmelerinin istendiği sınıf rehberlik etkinliği bütün sınıflarımızda uygulanmıştır.

Dezavantajlı grupların desteklenmesi ve olası risklere karşı hem önleyici hem de destekleyici tedbirlerin alınması huşunda Kadına Yönelik Şiddet konusunda velilerimize seminer düzenlenmiş olup öğretmen ve seminere katılamayan velilerimiz için bilgilendirme broşürü hazırlanmış elektronik ortamdan gönderilmiştir.

17.01.2024 75

17-01-202417-01-202417-01-202417-01-2024